Experienţele abuzive ce au loc înaintea vârstei de cinci ani pot avea un efect negativ vizibil şi zeci de ani mai târziu, conform unui nou studiu condus de Lee Raby, profesor de psihologie din cadrul Universităţii din Utah. ”Nu este o declaraţie controversată să spunem că abuzul şi neglijenţa pot avea consecinţe dăunătoare. Studiul prezintă faptul că aceste efecte sunt puternice şi sunt prezente şi după mulţi ani. Ele persistă din copilărie, până în adolescenţă şi chiar la maturitate,” a declarat psihologul.
Conform Science Daily, studiul a avut două scopuri, de a descoperi dacă abuzurile din copilărie persistă pe termen lung şi dacă acestea rămân stabile sau se diminuează în timp. Cercetătorii au utilizat informaţii din cadrul studiului Minnesota Longitudinal Study of Risk and Adaptation, în care au fost observaţi participanţii de la naştere (anii 1970). În cadrul studiului au fost analizate informaţiile a 267 de participanţi care au ajuns la vârste între 32 şi 34 de ani.
Informaţiile privind abuzul fizic, sexual şi neglijenţa au fost strânse de specialişti din diferite surse în două etape: când participanţii aveau între 0 şi 5 ani şi când aveau între 6 şi 17 ani. De asemenea, copiii au completat teste standard privind performanţele educaţionale. Aceştia au fost intervievaţi din nou la vârsta de 20, respectiv 30 de ani.
Rezultatele studiului au prezentat faptul că cei ce au suferit abuzuri sau neglijenţă în prima parte a vieţii au avut mult mai puţin succes în relaţiile sociale şi în cadrul performanţelor educaţionale. Efectele comportamentului abuziv nu au suferit modificări în nicio etapă a vieţii participanţilor.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: